Bir ay önce ’Türk bankaları yeniden radarda’ başlıklı bir rapor yayınlayan ve yıllar sonra Türk bankalarına yatırımcı ilgisinin arttığına dikkat çeken Bank of America (BofA), yeni analizinde de Türk bankalarında hedef yükseltti.
Banka, takip ettiği Türk bankaları için başına kâr tahminlerini ortalama yüzde 14 artırdı ve hedef fiyatlarını revize etti. ABD’nin en büyük ikinci bankası konumundaki BofA, ‘2024’ü, umut verici bir 2025 yılı öncesinde geçiş yılı’ olarak gördüğünü belirtti. “Türk özel bankaları için olumlu görüşümüzü sürdürüyoruz. 2024-26 hisse başına kâr tahminlerimizi ortalama yüzde 14 artırıyoruz” denilen değerlendirmede, “Çünkü, 2024 ilk çeyrekteki durağan kârlılığın, 2024 ikinci yarıda özellikle de 2024 son çeyrekte hızlı bir toparlanma ile fazlasıyla telafi edilmesini bekliyoruz” ifadelerine yer verildi.
‘UMUT VERİCİ 2025’ VURGUSU
BofA hisse fiyatı hedeflerini; Akbank için 53.5 TL’den 66 TL’ye, Garanti Bankası için 78 TL’den 99 TL’ye, Yapı Kredi için 28.5 TL’den 36 TL’ye çıkardı. İş Bankası C hisse fiyatı tavsiyesini ise 34.5 TL’den 42 TL’ye yüksetti ve ‘al’ olarak korudu.
Banka, söz konusu değerlendirmenin devamında şu ifadeleri kullandı:
“2024 yılını, kârlılıkların artmasını, tüketici fiyat endeksinin (TÜFE) düşmesini ve fiyat/defter değeri büyümesinin büyük olasılıkla yıllık kârları aşmasını (yukarı yönlü risk) beklediğimiz umut verici bir 2025 yılı öncesinde geçiş yılı olarak görüyoruz. Bunun yakın olmayabileceğini kabul ediyoruz, ancak eğilim net görünüyor ve piyasalar ileriye bakıyor.
Akbank, Garanti, İş Bankası ve Yapı Kredi için tavsiyemiz ‘al’. Bu arada, kamu bankaları Halkbank ve Vakıfbank için ‘düşük performans’ notlarımızı yineliyoruz.”
POZİTİFLİK SÜRÜYOR
Öte yandan BofA, 8 Ocak’taki Türk bankalarıyla ilgili analizinde de, önceki yılların aksine uzun vadeli yatırım yapan fonların borsaya girişlerde hakim konumda olduğunu belirtmiş ve şöyle demişti: “Ortak görüş, Türkiye’nin normalleşme temasına en iyi bankaların ayak uyduracağı yönünde. Neredeyse her toplantıda enflasyon beklentileri, kur görünümü ve ortodoks politikaların sürdürülebilirliğiyle ilgili sorular masada.”
BofA’nın yanı sıra, ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs da geçen hafta Türk bankaları için kazanç tahminlerini yükseltmişti. Banka Akbank, Garanti Bankası, Vakıfbank ve Yapı Kredi için fiyat hedefini yukarı yönlü revize ederken; İş Bankası ve Halkbank için hedef fiyatını değiştirmemişti. Akbank’ın 43.6 TL olan hedefi 49 TL olarak güncellenirken tavsiye “Al” olarak açıklanmış; Garanti Bankası’nın hedef fiyatı 62 TL’den 71 TL’ye ve Vakıfbank’ın hedef fiyatı ise 10.4 TL’den 11 TL’ye yükseltilmişti.
Türk bankalarına ilişkin bir diğer pozitif rapor da 17 Ocak’ta uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’ten gelmiş; Moody’s 17 Türk bankasının kredi notu görünümlerini ‘durağan’dan ‘pozitif’e çevirmişti.
BORSADA GÜN İÇİ REKOR
-BORSA İstanbul haftanın ilk gününde rekor tazelerken bankacılık endeksindeki artış dikkat çekti. CDS’lerdeki düşüş ve yabancı ilgisi bankacılık hisselerindeki artışta etkili oldu. Ayrıca, yabancı bankaların pozitif raporları da borsadaki artışı tetikledi.
Buna göre, Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi yeni haftaya yüzde 0.77 yükselerek 9 bin 322,05 puanla rekor seviyeden başladı. Gün içinde 9 bin 404 seviyesine çıkarak rekor tazelemeye devam eden endeks, günü yüzde 0.58 düşüşle 9 bin 196 seviyesinden tamamladı.
Borsadaki son hareketi Hürriyet’e değerlendiren İnfo Yatırım Stratejisti Çağlar Toros, endeksteki son düşüşün kâr satışından kaynaklandığını söyledi. “Zirveye ulaşan endeks daha sağlam adımlarla yukarı yönlü hareketine devam edebilmek için dinlenmeye çekildi” diyen Toros, “Bu düzeltmeler sağlıklı. ilerleyen günlerde yeniden yukarı yönlü hareket sürecektir” diye konuştu.
CDS’LER OLUMLU ETKİLİYOR
-Peki borsa son günlerde neden rekor üzerine rekor kırdı? Bankacılık hisselerindeki artışta kredi risk primindeki (CDS) düşüşün ve yabancı girişlerinin etkili olduğu belirtiliyor. Uzmanlara göre, bankaların 4. çeyrek bilançoları çok güçlü gelmese de CDS’deki geri çekilme ve yabancı ilgisi banka hisselerine olan ilgiyi artırdı. Şubatta başlayan düşüş eğilimini sürdüren Türkiye’nin 5 yıllık CDS’i 300 baz puanın altına gerilemişti. Ziraat Yatırım’ın günlük bülteninde de konu ile ilgili şu ifadeler yer aldı: “Geçtiğimiz enflasyon raporu toplantısında faiz artırımlarına ara verildiğinin işaretinin verilmesi borsa için önemli bir katalizör olurken, Türkiye-ABD ilişkilerine yönelik yaşanan ilerlemenin fiyatlamaları desteklediği söylenebilir. Nitekim TL varlıklara yabancı ilgisinin sürdüğü gözlendi. Yeni haftaya başlarken ise olumsuz bir gelişme yok.”
GÜNDEM
05 Aralık 2024SPOR
05 Aralık 2024GÜNDEM
05 Aralık 2024SPOR
05 Aralık 2024SPOR
05 Aralık 2024GÜNDEM
05 Aralık 2024GÜNDEM
05 Aralık 2024